Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


April 2004


Misforstået kritik fra Søndag Aften


I marts udgave af Søndag Aften blev der bragt såvel en artikel som en kommentar om Børnekulturens Netværks nye handlingsplan. I både artikel og kommentar er det tydeligt, at Søndag Aften har fået en række ting vedrørende den nye handlingsplan for børnekulturen helt galt i halsen. Derfor dette svar fra min hånd

Kulturministerens kommentar:

Allerførst vil jeg gerne imødegå Søndag Aftens beskyldning om, at Børnekulturens Netværk og jeg selv udelukkende opfatter børn som passive modtagere af kunst. Påstanden er forkert, hvilket man kan konstatere på første side i handlingsplanen, hvor Netværket gør rede for, hvilket formidlingsbegreb, der arbejdes med. Med et citat af den norske professor i kunsthistorie Gunnar Danbolt slår Netværket således fast:

"Børn er ikke bare tomme kar, og derfor bør vort forhold til børn baseres på en kulturudveksling mellem repræsentanter fra forskellige kulturer (børns og voksnes). Kulturformidling er altså ideelt set en kulturudveksling, hvor både børn og voksne giver og modtager"
Og jeg supplerer med følgende betragtning i mit forord:

"Kunst og kultur skaber kvalitet i børns liv. Børnekultur er tilbud om oplevelser, der udvikler og udvider børnenes syn på sig selv og på verden. Børnekultur giver børnene fantasifuldhed og kreativitet."
Det er derfor meget svært for mig at se, hvordan Søndag Aften kan være kommet frem til den konklusion, at jeg og Børnekulturens Netværk skulle have den opfattelse, at børn bare passivt skal forbruge kultur. Det ligger meget langt fra virkeligheden.

Jeg kan heller ikke forstå den kritik, der rejses mod netværket for udelukkende at bestå af embedsmænd. Ideen med Netværket er at koordinere de mange initiativer på børneområdet på kulturministeriets område - ikke at iværksætte nye projekter uden forankring., Det bør derfor være embedsmænd som varetager denne opgave. Men når det er sagt, så er jeg da overbevist om, at Netværket er fuldt opmærksom på behovet for at etablere en dialog med de mange aktører, som til dagligt arbejder med børnene og med børnekulturaktiviteter. Derfor har Netværket da også allerede indkaldt til fire dialogmøder rundt om i landet, som skal inddrage alle disse aktører i udformningen af de konkrete handlinger, og jeg har bestemt en forventning om, at de kan bidrage til processen med masser af mangfoldighed og spræl.

Endelig skal jeg ikke undlade at nævne at Søndag Aften også har valgt at fejlfortolke oplysningerne om Netværkets økonomi. Halvdelen af pengene bruges til administration hedder det. Det er simpelthen forkert. Af de 12,3 mio.kr. som netværket råder over i 2004 og 2005. anvendes 2,6 mio. kr. til administration og drift af sekretariat. Der er 3 ansatte i sekretariatet - og havde det været meget mindre, havde der virkelig været grundlag for kritik. Derudover er der afsat 3,5 mio.kr til aktiviteter vedr. rådgivning, vidensdeling og dokumentation. At rådgive de lokale aktører, at sikre at der opbygges netværk og udveklses viden og erfaringer, samt at opmuntre til dokumentation og forskning opfatter jeg som et absolut kerneområde for Netværket. At finansiere konkrete aktiviteter for børn er til gengæld et ansvar for kommuner, amter, kulturinstitutioner mv. Netværkets opgave er at koordinere, uddanne og inspirere til fortsat udvikling af børnekulturområdet - til gavn for børnene.

Af Brian Mikkelsen



Læs også:
Børn i front
Intet nyt fra børnefronten

Søndag Aften 04/2004

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.